5 Μοναδικές ειδικότητες που δεν γνώριζες ότι υπάρχουν στις Στρατιωτικές Σχολές
Κάθε χρόνο, παραδοσιακά, οι Στρατιωτικές Σχολές αποτελούν κορυφαία επιλογή για πολλούς υποψήφιους σπουδαστές. Εκτός από την αγάπη για την πατρίδα, αναντίρρητα ένας ακόμη λόγος για να επιλέξει κανείς τις στρατιωτικές σχολές είναι η σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, οι ευκαιρίες ανέλιξης και η διαρκής μετεκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, κατά τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει νέες εξειδικεύσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εξαιρετική επιλογή καριέρας για τους υποψηφίους !
• Ηλεκτρονικός ανθυποβρυχιακών συστημάτων
Πρόκειται για μία εξειδίκευση της ειδικότητας Τεχνικού Ηλεκτρονικών του τομέα Τεχνολογικών Εφαρμογών στον Τομέα Δ’, όπως αναγράφεται στην αίτηση των Στρατιωτικών Σχολών. Είναι μία ειδικότητα που όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελείται από θάλασσα, με αποτέλεσμα ο υποβρυχιακός πόλεμος να κρίνεται απαραίτητος. Ο κύριος σκοπός του ανθυποβρυχιακού πολέμου είναι η κατασκοπεία, ο εντοπισμός και η καταστροφή των εχθρικών υποβρυχίων, με την χρήση των σύγχρονων συστημάτων εντοπισμού στόχων. Η σχολή που θα μπορούσε να μαας οδηγήσει στην συγκεκριμένη ειδικότητα είναι η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν) από το 2ο και 4ο πεδίο, στην οποία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, οι νέοι υπαξιωματικοί τοποθετούνται με τον βαθμό του Κελευστή σε Π.Π του ΑΣ.
• Μηχανοσυνθέτης
Ο Μηχανοσυνθέτης αποφοιτά ως Σμηνίας Τεχνικής Υποστήριξης Μηχανοσυνθέτης (ΤΜΑ) και ασχολείται κατά κύριο λόγο με εργασίες εξυπηρέτησης, συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών πτητικών μέσων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αεροκινητήρων, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών σε σύστημα καυσίμων, συντήρης τροχών, συγκολλήσεις, μηχανουργικές- θερμικές κατεργασίες κ.α. Μπορεί να είναι μέρος πληρώματος ως μηχανικός πτήσεων. Οι μηχανοσυνθέτες στρατού πρέπει να έχουν βαθιές γνώσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών, της ηλεκτρονικής, της ρομποτικής και της πληροφορικής, με απότερο στόχο την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών. Η σχολή που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να ασχοληθεί κανείς ως μηχανοσυνθέτης στον στρατό είναι η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Μ.Υ.Α) στο 2ο επιστημονικό πεδίο.
• Εφοδιαστής
Πρόκειται για το στέλεχος που ασχολείται με την εφοδιαστική αλυσίδα, προμήθειες και τα logistics στην αεροπορία. Πιο συγκεκριμένα, ο Εφοδιαστής ασχολείται με την διαχείριση των αποθεμάτων και την πρόβλεψη ζήτησης, τις διαδικασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού, την διοίκηση των συμβάσεων τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης πόρων, κα. Η σχολή που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος είναι η Σχολή Ικάρων και το τμήμα Εφοδιαστών στο 4ο επιστημονικό πεδίο.
• Ελεγκτής αναχαίτισης
Ασχολείται με την επιτήρηση μέσω radar και τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και με τα οπλικά συστήματα αεράμυνας. Αποφοιτά ως Σμηνίας Τεχνικής Υποστήριξης Ελεγκτής Αναχαίτησης (ΤΕΑ) και ασχολείται με τον χειρισμο και την λειτουργία συστημάτων, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε τις πληροφορίες εμπλοκής και πυρός κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους – αέρος, κα. Η σχολή που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος είναι η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (Σ.Μ.Υ.Α.) στο 2ο επιστημονικό πεδίο.
• Χειριστής ελικοπτέρων
Μία από τις πιο απαιτητικές ειδικότητες του Ε.Σ. Ικανός αριθμός επιλέγονται, εκπαιδεύονται και επανδρώνουν τις Ειδικές Δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, ενώ επιπλέον μπορούν να υπηρετήσουν στην Αεροπορία Στρατού ως χειριστές και μηχανικοί ελικοπτέρων. Δυνητική διαδρομή για κάποιον που θα ήθελε να εξειδικευτεί ως χειριστής ελικοπτέρων είναι η Σ.Σ.Ε και η Σ.Μ.Υ. στο 2ο επιστημονικό πεδίο.
Η επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας