Οι Βάσεις των Μετεγγραφών σε όλα τα Α.Ε.Ι.
Η αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους μεγαλώνει καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται η εγκύκλιος για τους φοιτητές των πανεπιστημίων που δικαιούνται μετεγγραφή και εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
Όπως είναι ήδη γνωστό υπάρχουν 104 μη αντίστοιχα τμήματα για τα οποία οι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να αιτηθούν μετεγγραφή εφόσον η αντιστοιχία των σχολών είναι η μία από τις προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες των αιτούντων. Αυτό σε αντίθεση με τα 93 μη αντίστοιχα τμήματα που υπήρχαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.
Επίσης έχουν αλλάξει και οι αντιστοιχίες μεταξύ των σχολών, όπου σε κάποιες περιπτώσεις κάποια τμήματα έχουν προστεθεί και ενσωματωθεί π.χ. στην ομάδα της Πληροφορικής ή σε άλλη ομάδα όπως της Κοινωνικής Εργασίας έμειναν τα δύο από τα 3 αντίστοιχα τμήματα που είχαν δυνατότητα μετεγγραφής μεταξύ τους.
Επομένως ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί φέτος για την αίτηση μετεγγραφής, γνωρίζοντας ήδη και την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά την μοριοδότηση που γίνεται στα κοινωνικά κριτήρια αλλά και τις σημαντικές αλλαγές που αφορούν αδέρφια φοιτητές, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
Οι κατηγορίες των μετεγγραφών διαμορφώνονται βάσει:
• Οικονομικών και Κοινωνικών Κριτηρίων, όπου ο συνολικός αριθμός φοιτητών που μετεγγράφονται βάσει αυτών των κριτηρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα.
• Μετεγγραφή αδερφών- προπτυχιακών φοιτητών, , όπου σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός στην έγκριση των αιτήσεων αυτής της κατηγορίας. Όμως ο φοιτητής μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών. Θεωρείται επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι θα πρέπει και τα δύο αδέρφια να σπουδάζουν σε Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες δεν διαμένουν μόνιμα οι γονείς τους ή τα ίδια ή οι γονείς τους δεν έχουν κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας σε ποσοστό 100%. Η νέα τροποποίηση διαφοροποίησε και το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα που θα πρέπει πλέον να μην ξεπερνά τις 17.500 ευρώ.
• Μετεγγραφή προπτυχιακών φοιτητών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, όπου έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών τους και όχι μόνο στο πρώτο έτος. Σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο ως προϋπόθεση για να αιτηθεί κάποιος μετεγγραφή. Τέλος έχουμε τις,
• Ειδικές κατηγορίες φοιτητών για τις οποίες επίσης δεν ισχύει ο ποσοτικός περιορισμός.
Αλήθεια ποιες θα είναι οι βάσεις μετεγγραφής για το 2024-2025; Φέτος θα είναι ένας γρίφος ακόμη πιο σύνθετος εξαιτίας των νέων αλλαγών που θα ενσωματωθούν στην νέα εγκύκλιο.
Παρατηρώντας τις βάσεις των μετεγγραφών του 2023 διαπιστώνουμε ότι τα τμήματα που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα μόρια ήταν:
Το τμήμα Φυσικής των Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Θεσσαλίας με 9 μόρια, ακολουθεί το τμήμα των Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με 8 μόρια. Η ιδιαιτερότητα αυτών των μετεγγραφών ήταν ότι δεν υπήρξε έντονο ενδιαφέρον διότι από τις διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν 1 ή 2 θέσεις το πολύ. Αυτό συμβαίνει και για άλλους λόγους ίσως δεν συγκέντρωνε κάποιος τη βάση εισαγωγής ή ότι δεν υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για να αιτηθεί κάποιος την μετεγγραφή σε αυτές τις περιοχές.
Υπήρξαν και Σχολές που κάλυψαν όλες τις θέσεις που αντιστοιχούσαν στα κοινωνικό -οικονομικά κριτήρια και με υψηλά μόρια όπου ενδεικτικά θα αναφέρουμε:
Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. με 7 μόρια, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 6,5 μόρια, το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Βόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και η Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στου Ε.Μ.Π. με 6,5 μόρια επίσης.
Ενδιαφέρον είναι ότι υπήρξαν σχολές/τμήματα όπου συγκέντρωσαν πολύ χαμηλά μόρια ανεξάρτητα αν καλύφθηκαν όλες οι κενές θέσεις ή όχι. Εδώ θα αναφέρουμε ενδεικτικά:
Στο τμήμα Βιολογίας στο Α.Π.Θ. ο τελευταίος συγκέντρωσε 1 μόλις μόριο, όπως και των Ψηφιακών Συστημάτων στη Λάρισα επίσης το ίδιο. Δύο (2) μόλις μόρια χρειάστηκε κάποιος για το τμήμα Ψυχολογίας στα Ιωάννινα όπως και για το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. δέχτηκε τον τελευταίο για μετεγγραφή με 3 μόλις μόρια.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι 56 τμήματα/σχολές δέχτηκαν άτομα με μηδενικό αριθμό μορίων και αυτό αφορά διαφορετικά επιστημονικά πεδία και αντικείμενα σπουδών αλλά και περιοχές όπου εδρεύουν οι αντίστοιχες σχολές/τμήματα.
Όπως γίνεται αντιληπτό θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στην συμπλήρωση της αίτησης της μετεγγραφής διότι «μαγικές προβλέψεις» δεν υπάρχουν για το πως θα κινηθούν και φέτος τα μόρια της βάσης των μετεγγραφών, δεδομένου και των νέων αλλαγών που ψηφίστηκαν ως προς τη μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων.
Έχουμε να κάνουμε με πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις όποιες επιλογές του καθενός που επιθυμεί να αιτηθεί για μετεγγραφή.
Γι’ αυτό το λόγο όλη η επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας θα είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει!
Ζωγραφιά Βακάλογλου | Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας