Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

Από τη Φυσική στη Βιοφυσική

Είναι γεγονός ότι η νέα πραγματικότητα της αγοράς εργασίας απαιτεί σύνθεση γνώσεων από διάφορα γνωστικά πεδία. Η διαφοροποιημένη σταδιοδρομία λειτουργεί ως ανάσα αρκετές φορές διότι δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να δραστηριοποιηθεί σε διαφορετικούς τομείς ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του σε συνδυασμό και με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Αναφερόμαστε έτσι σε μονοπάτια καριέρας όπου η εξέλιξη αλλά και η ανέλιξη κάποιου, είναι γεγονός πραγματικό το οποίο θα του δίνει επιπλέον ικανοποίηση και χαρά στη σκέψη ότι οι σπουδές δεν οδηγούν σε μονόδρομο μονοπάτι. Δεν υπάρχει εγκλωβισμός, αρκεί να γνωρίζει κάποιος τις δυνατότητες αυτές που του παρέχονται από τις αρχικές σπουδές του.

Γι’ αυτό η επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας είναι πάντα δίπλα σας για την έγκυρη ενημέρωση σας. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι η γνώση γίνεται δύναμη στα χέρια σας διότι εμφανίζονται επιλογές τις οποίες μπορεί να μην είχατε σκεφτεί ή να γνωρίζετε ότι υπήρχαν.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν κάποιος που σπουδάζει στο δεύτερο πεδίο στο τμήμα Φυσικής;

Σίγουρα το πιο γνωστό είναι ότι μπορεί να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και κυρίως στη δευτεροβάθμια, δημόσια ή ιδιωτική. Όμως εξαιτίας του αντικειμένου των σπουδών ένας απόφοιτος του τμήματος μπορεί να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική και τις τηλεπικοινωνίες, τη φυσική περιβάλλοντος (μετεωρολογία, σεισμολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), την επιστήμη υλικών και νανοτεχνολογία αλλά και αστροφυσική, πυρηνική φυσική κ.ά.

Επίσης στον κλάδο υγείας εντάσσονται ως ΠΕ ακτινοφυσικών όσοι διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα φυσικής και επιπλέον αυτοτελή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας στην ιατρική ακτινοφυσική ή στην ιατρική φυσική, καθώς και την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Μέσω εξειδίκευσης μπορεί κάποιος να επιλέξει διαφορετική προοπτική καριέρας σε δυναμικά πεδία όπως η βιοφυσική.

Τι είναι η βιοφυσική;

Η βιοφυσική είναι ένα πεδίο που εφαρμόζει εκτός των άλλων και τις μεθόδους της φυσικής ώστε να κατανοήσει πως λειτουργούν τα βιολογικά συστήματα στο σώμα όπως ο εγκέφαλος, η κυκλοφορία, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα.

Η βιοφυσική υπήρξε κρίσιμη για την κατασκευή πολλών εργαλείων που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην επιστήμη και την ιατρική, όπως οι συσκευές προσδιορισμού αλληλουχίας DNA και η τεχνολογία απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων ακτίνων Χ και των σαρωτών μαγνητικής τομογραφίας.

Με βάση αυτή την προσέγγιση δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν θεραπείες για διάφορες ασθένειες, να βρεθούν λύσεις για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας, να παραχθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά. Ουσιαστικά οι βιοφυσικοί εργάζονται εντός και μεταξύ διαφόρων επιστημονικών κλάδων όπως:

Βιοχημεία-Δομική Βιολογία-Νευροβιολογία-Νανοτεχνολογία-Υπολογιστική Βιολογία-Επιστήμη Υλικών-Βιολογία Συστημάτων-Πληροφορική-Χημεία-Μηχανική- Μαθηματικά.

Όσοι εκπαιδεύονται στη βιοφυσική έχουν απεριόριστες δυνατότητες σταδιοδρομίας όπου ενδεικτικά εδώ αναφέρουμε ένα παράδειγμα τις νευροεπιστήμες (δηλαδή πως επεξεργάζεται ο εγκέφαλος οπτικές και ακουστικές πληροφορίες).

Επίσης η βιοφυσική βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση της εμβιομηχανικής αλλά και στην εφαρμογή αυτών των πληροφοριών στο σχεδιασμό καλύτερων προσθετικών άκρων και καλύτερων νανοϋλικών για την χορήγηση φαρμάκων.
Μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε τις εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές απεικόνισης (μαγνητικοί ή αξονικοί τομογράφοι) αλλά και εφαρμογές, όπου η βιοφυσική ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη πολλών σωτήριων θεραπειών και συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της αιμοκάθαρσης, της ακτινοθεραπείας, των καρδιακών απινιδωτών, των βηματοδοτών και των τεχνητών καρδιακών βαλβίδων.

Δεδομένου ότι η βιοφυσική είναι μια διεπιστημονική επιστήμη, οι βιοφυσικοί συνεργάζονται με άλλους επιστήμονες και ειδικούς. Μπορεί να είναι φυσικοί, μοριακοί βιολόγοι, γενετιστές ή εμβρυολόγοι. Οι ανώτερες θέσεις στη βιοφυσική απαιτούν συχνά μεταπτυχιακό.

Κλάδος της Βιοφυσικής είναι και η Υγειοφυσική με κύρια μελέτη την επίδραση των διαφόρων ακτινοβολιών, ειδικότερα των πυρηνικών αντιδραστήρων στην υγεία του ανθρώπου. Γίνεται αντιληπτό ότι η Βιοφυσική κινείται στα όρια μεταξύ Φυσικής, Βιολογίας και Χημείας. Η εικόνα της έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αφού επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο μοριακό και κυτταρικό επίπεδο των βιολογικών φαινομένων.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές εξαρτώνται από την εξειδίκευση που θα θελήσει κάποιος να αποκτήσει. Επομένως ενδεικτικά αναφέρουμε Π.Μ.Σ.: Medical Physics, Σύγχρονες εφαρμογές στην Ιατρική Απεικόνιση, ΔΠΜΣ Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες.

Η γνώση πως μπορώ να συνδεθώ με την αγορά εργασίας σε τομείς που έχουν μέλλον αλλά και ενδιαφέρον ταυτόχρονα για τον ίδιο τον συμβουλευόμενο είναι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να δει μέσα από την συνεδρία επαγγελματικού προσανατολισμού σε συνδυασμό και με το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού Advisor !

Αυτό που θέλουμε να κατανοήσουν οι μαθητές, φοιτητές αλλά και πτυχιούχοι είναι ότι οι διαδρομές είναι πολλές καθώς κατακτώ το πρώτο μου πτυχίο.


Βακάλογλου Ζωγραφιά, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας