Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

Τι να προσέξεις εάν σκέφτεσαι να ξαναδώσεις πανελλαδικές ή να κάνεις μηχανογραφικό με το 10%


Ένα δίλημμα που έχουν απόφοιτοι που σκέφτονται να ξαναπροσπαθήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια, είναι εάν θα πρέπει να επιλέξουν την κατάθεση απλά του μηχανογραφικού με το 10% (με βάση τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει το 2022 ή το 2021) ή εάν θα πρέπει να ξαναδώσου Πανελλαδικές. Και επειδή είμαστε σε περίοδο που γίνεται η αίτηση των Πανελλαδικών ας δούμε ορισμένα βασικά στοιχεία.

Καταρχάς ποιοι έχουν τη δυνατότητα να ξανασυμμετέχουν στις Εξετάσεις. Μπορούν να ξαναδώσουν Πανελλαδικές μέσω ΓΕΛ:
Οι παλαιοί απόφοιτοι ημερήσιων ή εσπερινών Λυκείων το επιλέξουν, δηλαδή οι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Λυκείου ή ισότιμου απολυτηρίου άλλου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παρέχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την Αίτηση – Δήλωση υποβάλλουν οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου ή αντίστοιχου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου (πτυχίο Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, ΕΠΛ), εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Γενικού Λυκείου οποιοδήποτε άλλο έτος από αυτό που απέκτησαν τον απολυτήριο τίτλο τους.

Από την άλλη, μπορούν να ξαναδώσουν Πανελλαδικές μέσω ΕΠΑΛ:

Οι απόφοιτοι Ημερησίων ΕΠΑΛ και υποψήφιοι απόφοιτοι Εσπερινών ΕΠΑΛ οι οποίοι θα διεκδικήσουν το κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων των Ημερησίων ΕΠΑΛ σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων των σχολών: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.
Υποψήφιοι απόφοιτοι Εσπερινών ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επιπλέον του αριθμού εισακτέων σε σχολές/τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων των σχολών: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, εάν ξαναδώσουν Πανελλαδικές, είναι πως μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού και φυσικά διαγωνίζονται για το 90% των θέσεων όπως και οι μαθητές της Γ ‘ Λυκείου.

Παράλληλα, μπορεί, έστω και αν δεν το είχε δηλώσει στο παρελθόν, να είναι υποψήφιος/α για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Σχολές του Λιμενικού (τις Σχολές αυτές δεν έχουν δικαίωμα να τις δηλώσουν οι υποψήφιοι/ες με τα εσπερινά ΓΕΛ), Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και φυσικά για τα ΤΕΦΑΑ.

Όσον αφορά, την άλλη δυνατότητα, να είναι δηλαδή υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση και απλά να καταθέσουν μηχανογραφικό τέλη Ιουνίου – Αρχές Ιουλίου. Τη διαδικασία αυτοί μπορούν να την κάνουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2021 ή το 2022. Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν Αίτηση-Δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο. Προσοχή ωστόσο στα ακόλουθα σημεία:

Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2023).
Όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις τους από τη τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.
Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 και οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.
Για την εισαγωγή στα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία απαιτείται κάθε χρόνο νέα εξέταση και συνεπώς στα 3 Μουσικά Τμήματα δεν μπορεί να εισαχθεί κάποιος με το 10%, χωρίς νέα εξέταση.
Όσοι υποψήφιοι/ες συμμετείχαν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων για το έτος συμμετοχής τους στις επαναληπτικές εξετάσεις.
Τέλος, εάν κάποιοι απόφοιτοι δηλώσουν υποψηφιότητα για νέα εξέταση και τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται (είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2021 ή το 2022).

Βέβαια, μπορεί στο 10% να μην χρειάζεται να διαβάσει κάποιος υποψήφιος εκ νέου όλη τη σχετική ύλη και να κάνει την αντίστοιχη προετοιμασία αλλά εκ των πραγμάτων διεκδικεί ένα αρκετά μικρό αριθμό θέσεων (ειδικά οι υποψήφιοι της προπέρσινης χρονιάς).

Σημασία έχει πως μέχρι την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών έχουμε ανοικτές και τις δυο δυνατότητες και μπορούμε ακόμη και τότε να κάνουμε την επιλογή αρκεί , στην παρούσα φάση να υποβάλλουμε την αίτηση των Πανελλαδικών.

Σύνταξη: EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας