Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

Η αλήθεια είναι ότι η διεπιστημονικότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει ένα πρόγραμμα σπουδών είναι κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς υποψηφίους διότι είναι η σύγχρονη αναγκαιότητα στους εργασιακούς χώρους!

Ουσιαστικά δίνεται η ευκαιρία για μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία σε κάποιους ή για μεγαλύτερη εμβάθυνση σε θέματα που άπτονται του αρχικού αντικειμένου των σπουδών τους. Όπως και να έχει, ο χώρος εργασίας όπου κάποιος θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί ή ήδη βρίσκεται σε αυτόν, χρήζει επιπλέον σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος όπου κάποιος θα επισκεφτεί ένα γραφείο επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Στο σημείο το οποίο μπορεί να δημιουργείται κάποια σύγχυση ή να νιώθει κάποιος κάπως θολό το τοπίο είναι, όταν πιστεύει ότι με ένα μεταπτυχιακό αποκτά και τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός αντικειμένου που βρίσκεται στον τίτλο του μεταπτυχιακού που επιλέγει.

Στις συνεδρίες για επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος γίνεται αναφορά σε αυτό το θέμα ώστε να είναι ξεκάθαρο στον συμβουλευόμενο τι σημαίνει για τη δική του επαγγελματική εξέλιξη και πορεία η απόκτηση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού τίτλου.

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποια παραδείγματα για να γίνει αντιληπτό γιατί χρειάζεται προσοχή και καλή ενημέρωση καθώς βρίσκεται κάποιος στη διαδικασία επιλογής ενός μεταπτυχιακού.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν απόφοιτο του τμήματος Ψυχολογίας και έναν απόφοιτο του τμήματος Κοινωνιολογίας, όπου και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το μεταπτυχιακό στη Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση (Master of Arts in School Counseling and Guidance) στο ΕΚΠΑ. Η ολοκλήρωση των σπουδών σε αυτό το αντικείμενο δεν δίνει τη δυνατότητα στον απόφοιτο της Κοινωνιολογίας να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως ψυχολόγος!

Όμως η ολοκλήρωση των σπουδών δίνει:

α) Συνάφεια με το αντικείμενο της Σχολικής Ψυχολογίας (αφορά μόνο πτυχιούχους Ψυχολογίας ή ΦΠΨ με κατεύθυνση Ψυχολογίας) και προσφέρει τη δυνατότητα ένταξης στους πίνακες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σύμφωνα με την υπ’ αρ. 54929/Ζ1/8-4-2019 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1217/τ. Β/10-4-2019) επίσης δίνει,

β) Παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια σύμφωνα με την υπ’ αρ. 487/9-10-2020 απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ 4870/τ. Β/4-11-2020).

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί το μεταπτυχιακό στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με τίτλο «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία-Διατροφή». Το Π.Μ.Σ. απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής: Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής, Μαιευτικής, Επιστήμης Αθλητισμού, Βιολογίας, Χημείας, Βιοχημείας, Δημόσιας Υγείας, Γεωπονικής Επιστήμης, Βιοτεχνολογίας, Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας, Ψυχολογίας, Φυσικοθεραπείας, Παιδαγωγικών Σπουδών κ.ά.

Όμως χρειάζεται να διευκρινίσουμε και εδώ ότι για την άσκηση του επαγγέλματος και τη χρησιμοποίηση του τίτλου του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου απαιτείται:

1. Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής) της Ελλάδος:
-του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ή
-του Τμήματος Διατροφής–Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ή
-του Τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης (Παράρτημα Σητείας) ή
-του Τμήματος Διατροφής–Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας) ή
-Πτυχίο της αλλοδαπής που είναι ισότιμο και αντίστοιχο προς τα παραπάνω ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Οδηγία 2005/36/ΕΚ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

2. Αναγνωρισμένος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.
Οι υπόλοιποι πτυχιούχοι θα έχουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο αλλά το βασικό τους πτυχίο θα προσδιορίζει και τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των σπουδών.

Διαφορετική προσέγγιση έχουμε όσο αφορά τη δυνατότητα ένταξης ενός ατόμου ως μέλος στο Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ).

Η επιλογή αυτή δίνεται σε απόφοιτους και μη οικονομικών σχολών σε προπτυχιακό επίπεδο π.χ. πτυχιούχοι μαθηματικών σχολών ή πολυτεχνικών σχολών.

Επομένως υποχρεούνται να εγγραφούν ως μέλη του ΟΕΕ κάτοχοι άλλου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών εφόσον αποδεδειγμένως χρησιμοποιούν το μεταπτυχιακό τους τίτλο σπουδών στις οικονομικές επιστήμες για να ασκήσουν οικονομολογικό επάγγελμα ως κύρια βιοποριστική απασχόλησή τους.

Υπάρχουν πολλές έξυπνες επιλογές αλλά και πληροφορίες τις οποίες μπορεί κάποιος να κερδίσει από τις συνεδρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας, όπου όλη η επιστημονική ομάδα της Employ Edu Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας είναι δίπλα σας.

Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου , Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας