Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

Τμήματα Κοινωνιολογίας και νέες προοπτικές

Μία από τις γνώριμες επιστήμες που επιλέγουν κάθε χρόνο οι μαθητές του 1ου επιστημονικού πεδίου είναι η Κοινωνιολογία. Η επιστήμη αυτή μελετάει την κοινωνική πραγματικότητα εστιάζοντας σε επιμέρους παραμέτρους όπως οι κοινωνικές μεταβολές και οι κοινωνικοί συσχετισμοί στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για έναν επιστημονικό κλάδο ευρύ και ταυτόχρονα σύνθετο, που αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων με κριτική σκέψη, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων παράλληλα με την ικανότητα λήψης αποφάσεων σε ένα σύγχρονο και ασταθές περιβάλλον.

Το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων Κοινωνιολογίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από μαθήματα όπως Κοινωνική Στατιστική, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Εγκληματολογία, Ευρωπαϊκοί θεσμοί, Κοινωνική Ιστορία,κ.α. Έχοντας λοιπόν, ως βάση οι φοιτητές ένα τέτοιο πρόγραμμα σπουδών έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς με την λήψη του πτυχίου εντάσσονται στους ακόλουθους κλάδους :

1) ΠΕ Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής
2) ΠΕ Σωφρονιστικού Ανηλίκων
3) ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών
4) ΠΕ Κοινωνιολόγων

Φυσικά, μπορούν να ασχοληθούν τόσο ως μισθωτοί όσο και ως ελεύθεροι επαγγελματίες στη Δευτεροβάθμια/ Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, Δημόσια & Ιδιωτική,ως Καθηγητές, στις δημόσιες υπηρεσίες, υπουργείων, Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων ως επιστημονικοί συνεργάτες σε προγράμματα κοινωνικής έρευνας, αλλά και ως Σύμβουλοι εκπαίδευσης αναλαμβάνοντας την εποπτεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, μπορούν να εργαστούν στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων, ως σύμβουλοι ανάλυσης κοινωνικών προβλημάτων και σύμβουλοι επανένταξης αποφυλακισμένων και εξαρτημένων ατόμων και τέλος, σε σωματεία και συνδικάτα ως διαμεσολαβητές σε θέματα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Όπως γίνεται, λοιπόν, σαφές οι πτυχιούχοι Κοινωνιολογίας λειτουργούν ως εξειδικευμένοι σύμβουλοι – διοικητικά στελέχη σε κοινωνικούς οργανισμούς, φορείς και υπηρεσίες .

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τάση διεπιστημονικής προσέγγισης στα κλασικά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαρκώς νέες και ενδιαφέρουσες προοπτικές για τους πτυχιούχους και των συγκεκριμένων τμημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματολογία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς νέους πτυχιούχους, οι οποίοι θέλουν να μελετήσουν την διάσταση του σύγχρονου εγκλήματος, εξετάζοντας τους εγκληματογενείς παράγοντες και τις εκδηλώσεις της εγκληματικότητας. Στις αρμοδιότητες του εγκληματολόγου εντάσσονται φυσικά οι δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης, ενώ οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να εξειδικευτεί ένας εγκληματολόγος σήμερα είναι το πληροφοριακό έγκλημα, η διαφθορά εις βάρος της ΕΕ, το οικονομικό έγκλημα, κα. Πάντως, για την ένταξη τους στον κλάδο Π.Ε Εγκληματολογίας, απαιτείται πτυχίο Α.Ε.Ι και στη συνέχεια μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στον τομέα της εγκληματολογίας.

Επιπλέον, ο πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας θα μπορούσε να εργαστεί ως Διαμεσολαβητής. Η διαμεσολάβηση είναι μία διαρθρωμένη διαδικασία με βασικά χαρακτηριστικά την εμπιστευτικότητα και την ιδιωτική αυτονομία στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη επιχειρούν να επιλύσουν την διαφορά τους. Πρόκειται στην ουσία για το τρίτο προς εκείνα τα μέρη άτομο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση επιμέρους διαφοράς με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο. Ως διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών καθιερώθηκε στην χώρα μας με τον Νόμο 3898/2010 και απαιτείται η κατοχή πτυχίου Α.Ε.Ι και η απαραίτητη πιστοποίηση από τους αρμόδιους φορείς.

Σημαντική επίσης, θα ήταν η συνεισφορά του πτυχιούχου Κοινωνιολογίας στον τομέα της εκπαίδευσης, ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Με βασικό έργο την εποπτεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την έρευνα και την ανάλυση των εκπαιδευτικών αναγκών της χώρας μπορούν να αποτελέσουν αρωγούς στη διαδικασία βελτίωσης της εκπαίδευσης. Με την λήψη ενός απαραίτητου Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό εντάσσονται, λοιπόν στον κλάδο Π.Ε.22 Επαγγελματικών Συμβούλων, εργαζόμενοι παράλληλά ως Κοινωνιολόγοι της Εργασίας.

Εξαιτίας της διαθεματικότητας και της διεπιστημονικότητας που προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων Κοινωνιολογίας, οι πτυχιούχοι θα μπορούσαν να εργαστούν σε ακόμα περισσότερους κλάδους. Ένας πτυχιούχος Κοινωνιολογίας θα μπορούσε να συνδυάσει το ακαδημαϊκό του υπόβαθρό με την ενασχόληση στις επιχειρήσεις, ενδεικτικά, στον κλάδο του Marketing και της Επικοινωνίας, ως εξειδικευμένο δηλαδή στέλεχος που είναι σε θέση να κατανοεί τις ανάγκες της αγοράς, αξιοποιώντας ή και διαμορφώνοντας την στρατηγική μιας εταιρείας με τη βοήθεια στατιστικών και αναλυτικών αποτελεσμάτων ή ως Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για να διαχειριστούν ζητήματα στελέχωσης, να κάνουν αξιολογήσεις απόδοσης των εργαζομένων και να καθορίζουν αποζημιώσεις αλλά και προνόμια που οι τελευταίοι μπορεί να λάβουν. Συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο ως HR Managers να ασχολούνται με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων, τη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων αλλά και με την έρευνα για ανθρώπινους πόρους.

Παπαδόπουλος Λάζαρος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας