Νέα και άρθρα
Άρθρα για για την Εκπαίδευση & την Απασχόληση.

Τουριστικά Επαγγέλματα

Ο τουριστικός κλάδος αποτελούσε ανέκαθεν τη βαριά βιομηχανία της χώρας και αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο, μετά τις αντοχές που επέδειξε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ήταν από τους κλάδους που όχι μόνο κατάφερε να προσαρμοστεί αλλά και να καινοτομήσει σε αρκετούς τομείς. Παρουσιάζει ζήτηση όλο το χρόνο και αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές περιοχές του κόσμου, που μέχρι πρότινος δεν είχαν επενδύσει σε αυτή, καθώς μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες ανοίγουν ξενοδοχεία σε διάφορες χώρες και επενδύουν στον τουριστικό κλάδο.

Ποιο επιστημονικό πεδίο θα πρέπει να επιλέξεις;

Αν επιθυμεί λοιπόν κάποιος να σπουδάσει στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά με αυτόν και τις σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές που αυτός παρουσιάζει, θα πρέπει να επιλέξει αφενός το 4ο επιστημονικό πεδίο αν είναι μαθητής του Γενικού Λυκείου, οπότε και θα εξεταστεί στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Μαθηματικά, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και στην Πληροφορική. Αφετέρου στην περίπτωση που ο μαθητής/τρια φοιτά στο Επαγγελματικό Λύκειο, θα πρέπει να επιλέξει τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και να εξεταστεί στα Μαθηματικά, στα Νέα Ελληνικά και σε δύο μαθήματα ειδικότητας, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης. Ακόμη σε κάποια Πανεπιστημιακά Τμήματα απαιτείται και το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας είτε αυτή είναι τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά ή τα Ιταλικά.

Ποια τμήματα υπάρχουν;

Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που δίνουν την δυνατότητα σε έναν υποψήφιο/ια να πραγματοποιήσει σπουδές στα τουριστικά επαγγέλματα και οι βάσεις εισαγωγής σε αυτά, όπως διαμορφώθηκαν το 2023, είναι τα εξής:

Τμήμα Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιά (15.290 μόρια και ειδικό μάθημα Αγγλικά)
Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (13.380 μόρια και ειδικό μάθημα είτε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά)
Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστήμιο Πατρών (11.905 μόρια και ειδικό μάθημα είτε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά)
ΑΣΤΕΚ (11.852 μόρια και ειδικό μάθημα είτε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά)
ΑΣΤΕΡ (11.628 μόρια και ειδικό μάθημα είτε Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά)
Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού ΔΙ.ΠΑ.Ε (11.380 μόρια)
Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού Πανεπιστήμιο Αιγαίου (10.890 μόρια και ειδικό μάθημα Αγγλικά)
Τμήμα Τουρισμού Ιόνιο Πανεπιστήμιο (9.660 μόρια και ειδικό μάθημα Αγγλικά)
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (8.840 μόρια)

Που μπορείς να απασχοληθείς;

Ένας απόφοιτος τουριστικών επαγγελμάτων, πέρα από στέλεχος όλων των λειτουργιών των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας, με την κατάλληλη εξειδίκευση, μπορεί να απασχοληθεί και ως ξεναγός, ταξιδιωτικός πράκτορας, ταξιδιωτικός σύμβουλος σε μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία με συνεργασίες τόσο σε χώρες του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού, ειδικός οικο-τουρισμού αλλά και τουριστικού marketing, αναλυτής ταξιδιωτικών κινδύνων αλλά και με το e-tourism management, ειδικότητα που αναλαμβάνει την ψηφιακή εμπειρία του πελάτη και κερδίζει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο ενδιαφέρον.

Η ενασχόληση ωστόσο με τον τουριστικό κλάδο δεν περιορίζεται μόνο στους αποφοίτους των Τουριστικών Σπουδών. Με τον τουρισμό μπορεί να απασχοληθεί και ένας απόφοιτος τμήματος Πληροφορικής, ο οποίος θα εξειδικευτεί στις τουριστικές εφαρμογές (apps), ένας απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας, ο οποίος θα ασχοληθεί με τον αθλητικό τουρισμό, αλλά και ένας απόφοιτος Οικονομικών Επιστημών ο οποίος θα εντρυφήσει στο revenue managment. Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία ένα οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο είτε κάποιος απόφοιτος προέρχεται από τις ανθρωπιστικές επιστήμες είτε από τις θετικές επιστήμες αλλά ακόμη και από τις επιστήμες Υγείας, έχει την δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί στον Τουριστικό Κλάδο μέσω της διαφοροποιημένης σταδιοδρομίας.

Πέραν όμως από τις ακαδημαϊκές γνώσεις και τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιος για να απασχοληθεί στον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει να διαθέτει και χαρακτηριστικά του κοινωνικού και επιχειρηματικού τύπου, καθώς απαιτούνται υψηλές επικοινωνιακές δεξιότητες, εξωστρέφεια, αγάπη για τον άνθρωπο, ευγένεια, υπομονή, επιμονή και προσαρμοστικότητα, πειθώ, ηγετικές και εποπτικές δεξιότητες. Το πρωτοποριακό τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού ADVISOR σε συνδυασμό με τη συνδρομή της επαγγελματικής συμβουλευτικής, θα δώσει στους μαθητές την δυνατότητα να ανακαλύψουν εάν οι κλίσεις, οι δεξιότητες και τα ταλέντα τους προσανατολίζονται στα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό είτε άμεσα πραγματοποιώντας σπουδές στον τουριστικό κλάδο, είτε έμμεσα μέσω της διαφοροποιημένης σταδιοδρομίας όπου συνδυάζοντας γνώσεις διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων από το προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τους, θα μπορέσουν να απασχοληθούν στον κλάδο του τουρισμού ο οποίος παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Σύνταξη: Μαρία Κουμανδέρη Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας